Zenélés közben is csak a napelemes rendszerek vannak a középpontban

A zene az életem. Kiskorom óta az életem része, és nem is tudom már elképzelni azt, hogy valamilyen formában ne legyen jelen a mindennapjaimban. De nyilván ezen kívül még rengeteg más dolog is kitölti a mindennapjaimat. Mostanában például egyre jobban azon gondolkozok, hogy bele kéne vágni egy napelemes rendszer telepítésébe. Szeretem a hosszú távú befektetéseket és ez tökéletes lenne. Ha 8-10 év belül sikerülne megtérülnie, én már nagyon boldog lennék. Éppen ezért nagyon sok időt töltök az informálódással és kérdezősködéssel a napelemes rendszerekkel kapcsolatban, hiszen ha bele akarok vágni egy ekkora projektbe, akkor érdemes mindennel tisztába lenni. Viszont nincs könnyű dolgom, hiszen nagyon sok helyről lehet információt gyűjteni erről a témáról, viszont nem tudom kit vagy kiket lehetne megbízni a telepítéssel, akikben valóban meg is tudok bízni.

Mivel már napok óta ezen gondolkozok és keresgélek, így nem csoda, hogy a zenélést sem tudom már ezek a gondolatok nélkül csinálni. Úgyhogy eldöntöttem, hogy véget vetek ennek, és végre bele is vágok, nem csak gondolkozok rajta. Szerencsére az egyik ismerősömtől kaptam egy ajánlást. Ő a Napelemes Rendszerek csapatát ajánlotta.

Amikor rájuk kerestem az interneten nagyon megnyerő volt a weboldaluk. Letisztult, átlátható, és minden információ megtalálható, amire kíváncsi lehet az ember, ha a napelemes rendszerek után érdeklődik.

Nagyon tetszett, hogy olyan dologra is felhívják az olvasó figyelmét, amire más helyen nem. Ilyen például az is, hogy mi járhat plusz költséggel a telepítés során. Ez egy rendkívül fontos dolog, hiszen nem mindegy, hogy mennyi plusz költséggel járó munkálatra lesz szükség.

De mik azok, amik plusz költséget jelenthetnek?

Általában ezek a dolgok a helyszíni felmérés során már kiderülnek. Ilyen például ha a tető nem alkalmas a telepítésre, akkor a földre is lehet helyezni a modulokat. Azonban ehhez már egy speciális állványzatra lesz szükség, aminek az ára magasabb. Vagy például ha valamelyik kritériumnak nem felel meg a tető, nem megfelelő a dőlésszöge vagy a tájolása, azt is lehet orvosolni egy külön erre létrehozott állványzattal viszont ennek is több lesz az ára, mint a simának. Illetve fontos figyelni arra is, hogy megfelelő minőségű napelemeket válasszunk. Ugyanis ha ezen szeretnénk spórolni, lehet hogy most olcsóbban kijövünk. Viszont előfordulhat, hogy később fog megtérülni a napelem rendszer befektetésünk, vagy esetleg hamarabb elromlik és szerelni kell, ami időközben jelent plusz költséget. Így ezekre mindenképp figyelni kell és nem árt tudni.

A napelemes rendszer minden részéről lehet olvasni valami hasznosat. Hogy hogyan milyen szempontokat néznek meg a helyszíni felmérés során, hogyan zajlik a tervezés, számít-e a napelem mérete, hogyan néz ki a gyakorlatban a telepítés, mikor kezdhet el működni a napelem által termelt energia hasznosítása, mit kell tudni a tartószerkezetekről, magánszemélyeknek szóló napelem pályázatokról is szó van, hogy mi az a szigetüzemű rendszer és még számos hasznos és elengedhetetlen információ amit tudni érdemes, ha napelemet szeretnél.

Te tudtad, hogy a napelem és a napkollektor nem ugyanaz? Nos, én tudtam ugyan, hogy a kettő valószínűleg nem egy és ugyanaz, hiszen akkor nem lenne két neve, viszont nem tudtam pontosan mi is a különbség. Az oldalon erre az alapvető dologra is választ kaptam. Nagyon érhetően és egyszerűen le van írva mi a különbség és melyiket mire használják. Így, arra jöttem rá, hogy ha mindent elolvasok a Napelemes Rendszerek oldalán, akkor nem csak az alap fogalmakkal leszek tisztába, hanem minden olyan folyamattal is, ami a telepítésnél történik.

Számomra nagyon érdekes volt az a rész, amikor felvázolják, hogy milyen szempontokat néz meg a szakember a helyszíni felmérés során. Kíváncsi voltam rá, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie a házamnak, így gondoltam megosztom most ezt veled is, hátha segít.

Fontos, hogy a tető tájolása megfelelő legyen és egész évben elegendő napsütés érje a modulokat. A tető szerkezetének elég erősnek kell lennie, hogy elbírja a napelemeket, illetve a környezet is fontos, hogy minél kevesebb olyan dolog legyen a környéken, ami beárnyékolhatja. Amit még szintén néznek, hogy milyen a tető dőlésszöge, ugyanis nem mindegy, hogy a napfény milyen szögben érkezik a napelemre.

Sok dolognak meg kell felelni, viszont ha valamelyik feltétel mégsem teljesülne, a legtöbbre van megoldás. Nem kell egyből lemondani a napelemes rendszerről. Ugyan plusz költséggel járhat, de még így is jobban megérheti, mintha egyáltalán nem lenne.

Minden átolvasva, mindennek utánanézve úgy döntöttem, hogy a Napelemes Rendszerek csapatától fogok árajánlatot kérni. Amikor az oldalukat olvasgattam és láttam, hogy mennyire precízek, segítőkészek és értenek is ahhoz, amiről írnak, már megszületett bennem a bizalom és remélem, hogy ez a közös munka során csak erősödni fog.