Chilire hangolva

Szerencsére, az egész család nagyon szeret zenét hallgatni. Legyen szó főzésről, vezetésről, vagy takarításról, mindig szólnia kell valaminek a rádióban, nehogy véletlenül beálljon a csend.

Emiatt már voltak is konfliktusaink a szomszédokkal, mert a magas hangerőn hangoztatott zenebonát nem mindenki fogadja olyan kitörő örömmel, mint mi.

Pedig nagyon felszabadító tud lenni, arról nem is beszélve, hogy ilyenkor születnek a legjobb, legkreatívabb ötleteink.

A legutóbb például, egy Frank Sinatra-dal hallgatása közben sikerült kitalálnunk egy új receptet. Már csak azt nem tudtuk, hogy honnan szerezzük majd be a hozzávalókat, ugyanis némi csípős szállítmányra is szükségünk volt az újonnan kitalált étel elkészítéséhez.

Ennek érdekében meg is rohamoztuk először a könyvesboltokat, és reménykedtünk még benne, hogy majd találunk valamilyen szakácskönyvet, vagy bármit, ami a világ legfinomabb és csípősebb paprikájához vezet bennünket.

Pontosabban szólva: a világ legfinomabb csípős paprikájához, noha a különbség talán árnyalatnyi.

A könyvesboltok végül a habanero paprikához vezettek bennünket, noha úgy voltunk vele, hogy jobb lenne, ha már eleve szósz formájában tudnánk megvásárolni, és nem nekünk kéne szöszmötölni a paprikával.

Ehhez viszont már nem a könyvárusok, hanem az internet hullámainak segítségét kértük: így találtunk rá néhány órányi keresgélés után a pazarshop.hu-ra, ahol számtalan féle paprika-és chiliszósz tárult elénk.

Akkor örültünk különösen, amikor a chilivonat – szekcióra is rábukkantunk az oldalon, mivel így leltünk rá a Razor The Cult of Pain nevezetű lengyel szószra, amely igencsak felkeltette az érdeklődésünket.

Külön értékeltük, hogy a pazarshop.hu-n lehetőség van a gyártótól származó információ elolvasására is.

Így tudtuk meg, hogy a The Cult of Pain a kapszaicin kivonatnak és a habanero szósznak köszönheti rendkívüli intenzitását, vagy inkább tüzességét.

Szintén a pazarshop.hu-ról jutott tudomásunkra, hogy ezt a fajta szószt nemigen érdemes éhgyomorra fogyasztani, és úgymond “csak erős idegzetűeknek ajánlott”, vagyis olyanoknak, akik rendszeresen beiktatják étrendjükbe a csípős, sőt, extrémen csípős fogásokat.

Ahogy tovább folytattuk a böngészést, megláttunk egy másik olyan szimpatikus szószt is, amelyet a chilivonat ajánlatosnak tart a megkóstolásra.

Ez volt a Cherry Terror, ami a gyümölcsöző neve ellenére meglehetősen erős ízvilággal és hatással rendelkezik.

Ez a szósz azért ragadta meg különösen a fantáziánkat, mert a pazarshop.hu-n világosan fel volt tüntetve, hogy vanília kivonatot, vörösbort, illetve trinidadi skorpióborsot is tartalmaz, amit rendkívül egzotikusnak tartottunk.

Ezért úgy döntöttünk, hogy megrendeljük mind a két szószt, és majd később jutunk dűlőre azzal kapcsolatban, hogy végül melyik szószt használjuk majd fel a recepthez.

Szerencsére, a pazarshop.hu elég megbízhatónak bizonyult: nem kellett sokat várni a csípős ínyencségek megérkezésére.

Végül – hosszas tanácskozás után – arra jutottunk, hogy mindkét szószt felhasználjuk a főzésnél, hátha ketten együtt majd elveszik kicsit egymás erejét.

Fogalmam sincs, ezt miért gondoltuk így, hiszen mégiscsak a világ legerősebb paprikáiról volt szó…

Mindenesetre, bajunk nem történt, és legalább, a pazarshop.hu-nak hála, részünk lehetett egy nem mindennapi, kulináris élményben.