A zenehallgatás is segít, hogy jobban menjen a metszés

A metszésről sokan elsőre azt mondják, hogy milyen egyszerű, aztán aki egy kicsit is jobban belelát a dolgokba, máris megtudja, hogy a metszés tudománya komoly dolog. Legyen szó akár gyümölcsfákról, szőlőről vagy virágokról, a metszés időről időre szükségessé válik. Az egyik legfontosabb dolog a metsző olló, hisz az, hogy milyen metsző ollót használunk, nagyban befolyásolja a metszés minőségét.

A gazdabolt.hu kínálatában kiváló metsző ollókat találunk, a metszésnél pedig az is nagyon fontos, hogy milyen évszakban kezdünk el metszeni, hisz nem mindegy, hogy mikor szabadítjuk meg a növényt ágaitól. Nem mindegy, hogy hány éves a növény, hogy egészséges-e, szóval nagyon sok minden számít. Én ezzel akkor szembesültem, mikor kertes házba költöztünk és bátran úgy gondoltam, hogy majd én kézben tartok mindent. Beletört a bicskám egy-két dologba, annyi biztos, de ma már nagyon élvezem a kertészkedést. A saját gyümölcsfa termésénél nincs is finomabb, és ilyenkor érzi az ember, hogy megérte a fáradozás, a gondoskodás, a szeretet.

Először is beszereztem egy jó minőségű metsző ollót a gazdabolt.hu webáruházban, és, ha már itt jártam, a többi termék között is szétnéztem, és nagyon tetszett, amit láttam. Metsző ollók, fűvágó ollók, kacorkések, melyek a szőlőtermesztéshez szükségesek és fenőkövek hozzá. És ez még csak egy aprócska része mindannak, amire szükségünk lehet a kertben. És hogy milyen egy jó olló? Ergonomikus, kényelmes, hatékonyan vág, könnyű vele dolgozni. Ilyenek azok az ollók is, melyeket a gazdabolt.hu-ban meg lehet vásárolni, sok más egyéb szükséges kerti szerszám mellett.

A gazdabolt.hu-ról tudtam meg azt is, hogy mire kell figyelni például a gyümölcsfák metszésénél. Vagy egyáltalán azt, hogy miért is van erre szükség. Nos, számtalanszor találkoztam már én is olyannal, hogy egy fán rengeteg gyümölcs volt, szinte roskadozott alatta. És olyannal is, hogy például egy szőlőtőke csurig volt szőlővel, csak épp a mennyiség nem minden. Sőt, a minőségre kell törekedni minden esetben, ezért van szükség a metszésre is. A metszés időzítése és módja javíthatja a termés minőségét és mennyiségét is. A gyümölcsfák esetében például általános tanács, hogy nem kell minden évben megmetszeni őket, mikor már idősebbek. Mikor még fiatalok, fontos az évenkénti metszést, mert ilyenkor tudjuk szabályozni, hogy nyitott legyen a lombkoronájuk, mert ide bejuthat a fény és a levegő, ez elősegíti a virágzást. Ahhoz, hogy minőségi gyümölcs teremjen, a gazdabolt.hu is nagy mértékben hozzá tud járulni, hiszen itt milyen olyan növényvédő szer, tápanyag és eszköz megtalálható, melyek szükségesek lehetnek.

A gazdabolt.hu-n vásárolt szakkönyvekből én is megértettem, hogy miért van ennek nagy jelentősége. Azért is, hogy a gombás és bakteriális betegségek kevésbé alakuljanak ki. Ha elültetünk egy gyümölcsfát, akkor már meg is lehet metszeni, és ezt minden évben meg kell tennünk kora tavasszal. A rügyfakadás előtt, amikor még nyugalmi állapotban van a fa. A metszést pedig ültetés után kell megtennünk, ilyenkor levágjuk a fa tetejét és eltávolítjuk az oldalhajtásokat, így a fa alacsony ágakat fog növeszteni. Nem lesz túlsúlyos a telepítés során. Arra is számítanunk kell, sőt, a fának és nekünk is így a legjobb, ha az első pár évben nincs sok termés, hiszen a növény ilyenkor a növekedésre, erősödésre fordítja az energiákat. Ez így van jól, ne számítsunk arra, hogy majd másodéven roskadozik a gyümölcsöktől. Nem is tenne jót a fának ilyen megterhelés.

Erős törzs és oldalirányban elágazó szárak – a legtöbben így alakítják ki a gyümölcsfáikat. Ez a fa szempontjából is tökéletes, és számunkra is, hisz könnyen tudjuk kezelni az esetleges betegségeket, egy nyitott lombkorona egyenletesebb termést eredményez, ehhez pedig könnyebben hozzá is tudunk jutni. Az első három évben arról kell gondoskodni, hogy a fa ágai úgy álljanak, úgy rendezzük őket, hogy hosszú távon nyitott és szellős lombkoronát kapjunk. Ezt a metszéssel lehet elérni, és persze egy kiváló metszőollóval, melyet a gazdabolt.hu-ról érdemes beszerezni. De nem csak metszőollót, minden mást is megtalálunk itt, növényvédő szereket, műtrágyákat, legyenek azok szervesek vagy szervetlenek. Talajkondicionálókat, virágföldet, tőzeget, a kínálat egyre szélesebb.

metsző olló

Ha pedig mindent jól csinálunk, akkor évek múlva már nem szükséges az évenkénti metszés, ilyenkor csak a lefelé irányuló gyenge és elhalt ágakat kell eltávolítani. Persze arra figyeljünk, hogy a megfelelő gondoskodást megadjuk a fának, hogy megvédjük a károkozóktól, ezért érdemes a gazdabolt.hu-n megvásárolni a különböző növényvédő szereket. De nem csak azokat, hanem azokat a tápanyagokat is, melyekre szüksége lehet a fáknak. Nem mindenhol ideális ugyanis a talaj, a növényeknek általában szükségük van plusz tápanyagokra, melyet a gazdabolt.hu kínálatában meg is találunk. Nem mindenki van azonban ilyen helyzetben, mint ahogy én sem voltam, mikor megvettük a házat a gyümölcsfákkal. Évek óta nem lakták már a házat, a kert is el volt hanyagolva, így a fák metszésére sem fordítottak figyelmet a korábbi tulajdonosok.

Néhány évig minimális lesz a gyümölcsterhelés, de ezek a fák megmenthetők. Ha nem tesszük meg ezt, akkor a fa gyenge lesz, törik, hasad. Ha zsúfolt, akkor kevés lesz a termés. Igaz, hogy milyen sok mindenre kell figyelni, milyen sok minden számít? A metszés tehát egyáltalán nem egyszerű, még a mai napig is mindig olvasok valami újat a témában. Ráadásul a gazdabolt.hu-n szaktanácsot is lehet kérni bizonyos témákban, ez pedig nagyon hasznos segítség, nem csak a kezdő, hanem a profibb kertészkedőknek is.

Én így tettem, és ezért is kerestem fel a gazdabolt.hu webáruházat, mert itt minden olyan dolgot megtaláltam, amire csak szükségem lehet. A metsző olló volt az első szerzeményem és azóta sem bántam meg, hogy ezt a típust választottam, 25 év garanciával. Szerintem nagyon hasznosak azok a kiadványok is, melyekhez a gazdabolt.hu-n hozzájuthatunk, a szakkönyvek mellett pedig milliónyi kertészeti eszköz, szerszám is kapható, mint amilyen a metsző olló.

Például borászati eszközök, vegyi anyagok, ami szintén egy érdekes világ. Bonyolult, és rá kell szánni az időt arra is, ha valaki finom bort szeretne csinálni. Én mindig is csodáltam azokat az embereket, akik ilyen munkát végeznek, és kicsit irigyeltem is, hisz közel vannak a természethez. Szinte együtt élnek a szőlővel, a borral, ismerik minden rezdülését, és amit alkotnak, az valami csoda.

A webáruházban nagyon sok minden kapható, például agrofóliák, jutaszövet, geotextília, ágyásszegélyek, cserepek, tálcák, ládák. Felsorolni is nehéz lenne, hogy mi mindent találunk itt, amire a kertben szükségünk lehet, érdemes ellátogatni ide inkább. Vannak például hordók, kannák, zsákok, ezekre is mind szükségünk lehet akkor, ha van kertünk, hisz a termést valamibe el kell tenni. Sok mindent még magam sem értek, abban azonban biztos vagyok, hogy ahhoz, hogy minőségben és mennyiségben is jó termés legyen a fáinkon, az kell, hogy a legjobb gondoskodást megadjuk.

Ez a metszésben, a permetezésekben is megnyilvánul. Nyilván van, amit nem tudunk befolyásolni, mint az időjárást, és bármikor előfordulhat, hogy lefagynak a virágok, de ez ellen nincs mit tenni. Amit mi megtehetünk az az, hogy elvégezzük azokat a feladatokat, melyekkel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a gyümölcsfáink hosszú éveken át finomságokkal lássanak el minket. És ennek az egyik fontos része a megfelelő időben való és szakértő metszés. Amihez bizony kell egy jó metsző olló.

A hangulatunkhoz pedig nagyban hozzájárul az, hogy zenét hallgatunk. Sok tanulmány bizonyította már, hogy a zenehallgatás jót tesz az embereknek, és a növényeknek egyaránt. Persze ezt sokan vitatják, mondván, hogy a fának nincs füle, és érzései sem. Ezen lehet vitatkozni, az azonban biztos, hogy ha én például zenét hallgatok a metszés közben, akkor jobban el is telik az idő és még a hangulatom is sokkal jobb.