A zene mindenkié – ahogy a tanulás is

A gyermeknevelés hosszú, első periódusa során – amíg az ember ott nem hagyja a gyermekét először az óvodában például -, rengeteg olyan emlékezetes, első alkalom adódik, amely kitörölhetetlenül bevésődik az emlékezetünkbe. Ilyen az is, amikor még csak a tipegő gyerkőc, és először érez késztetést arra, hogy elkezdje ropni valamilyen zenére. Mondjuk, amit apáék hallgatnak, és neki közben nagyon megtetszik. Fülig érő száj, minden addigi gond és probléma tovaszáll… Ahogy kirajzolódik az arcra, és ahogy nehézkesen bár, de az ösztöntől vezérelve megrázza magát a zene ütemére, az soha többé ki nem törölhető pillanat. Látni a kicsit “örömtáncot” járni, úgy, esetlenül, ami akkor még telik tőle! Akkor is maradandó, ha a modern szülőnek épp eszébe sem jut a jelenetet például telefonnal megörökíteni. A zene mindenkié, kortalan, és szerintem máshoz nem hasonlíthatóan szabadítja fel legalább percekre a lelkeket. Mindig. Én sem tudom elfelejteni, ennyi idő múltán sem azt az estét, amikor ezt együtt megéltük. Felidézve akkor is kedves és felszabadító, a napi terheket elűzni alkalmas emlék lesz, ha egyre több aggasztó dolgon kell idővel törnöm a fejem, a gyermekem kapcsán.

Most például abbéli aggódásomban szorongok néha, hogy rádöbbenek: oly’ gyorsan szalad az idő. Hogy lassan olyan problémáink vannak, mint az iskolaelőkészítő feladatok óvodásoknak-diszlexia prevenció-iskolakezdés megkönnyítése-munkamemória fejlesztése stb. Már régóta szó volt róla, hogy a mi gyermekünknek szüksége lesz ilyesmire, de már nem lehet nem gondolni ezekre. Már idő sincs.

De, ha az okostelefonok miatt nem is, az internetes keresők miatt áldom a sorsot, hogy ebben a korban élek. Sokszor percek alatt oldódik meg ugyanis, amiről azt gondolja az ember, hogy hónapokig gyötrő gondolkodás és töprengés tárgya lesz. A “Szilvia Logopédia” névre hallgató weboldalon először például a következő kiadványba futottam: Látogatás a tudás birodalmába. Játékos készségfejlesztő feladatok, iskolás korba még nem lépett gyerekeknek. Nem is rossz – gondoltam. Azon viszont már kifejezetten meglepődtem, hogy ez csak nekem új. Szabó Szilvia mesterlogopédus szerint ugyanis ezeket a könyveket használják már szakemberek is, például diszlexia prevenció során. És intézményekben is lehet már velük találkozni. Sőt, állítólag még autista gyermekek esetében is bevált.

A 0-7 éves korig terjedő időszakban sok minden dől el, és az ekkor elmaradt, kimaradt dolgok pótolhatatlanok – mondja a weboldal. És ez az aminek a fontosságát szerintem mindenki átérzi, aki gyermeket nevel. Én is úgy érzem, hogy minden olyan gyorsan történik nálunk… Elképzelem, hogy eljutnia majd az első osztálytól az általános végéig már-már monoton lesz, de mostanában, könyv nélkül is, szinte mindig tanulunk valami újat. Mindig van egy első alkalom, most még, ami esélyt ad valami olyasminek a megismerésére, elsajátítására, aminek az ideje többé nem tér vissza. És sokkal rosszabb lenne később megtanulni. Az iskolaelőkészítő feladatok óvodásoknak-diszlexia prevenció-iskolakezdés megkönnyítése-munkamemória fejlesztése mind olyan dolgok, amik remélhetőleg sikeresen mennek majd minden picinél, mert elengedhetetlenek, hogy elindulhasson a többi gyermekkel együtt az úton. És ezekben segítenek Szilvia könyvei, és az egyéb “játékok”, amik az oldalról rendelhetők. Nem is arról van szó, hogy éjt nappallá téve kell készülni mindarra, ami előttünk áll. De, mint kiderült számomra, a rendszerességet megtartva, napi 10-15 perc is nagyon hasznos lehet ezekkel a könyvekkel, hát még ha élvezzük is a dolgot.

iskolaelőkészítő feladatok óvodásoknak-diszlexia prevenció-iskolakezdés megkönnyítése-munkamemória fejlesztése

Rémálom, hogy a gyerekem kudarcként élje meg esetleges nehézségek miatt az iskolakezdést. Ezért örülök Szilvia tematikus köteteinek. Rengeteg készség fejlődésére rásegíthetünk a beszédfejlődéstől, a motorikus funkciókig. Igen, mindenfélével, például mozgásfejlesztéssel foglalkozó szakembereknek sem ismeretlenek a “Látogatás könyvek”. És van egy videocsatornája is ezeknek a dolgoknak: youtube.com/latogataskonyvek. Ha esetleg bármi bonyodalmat okozna a szülőknek annak megértése: mit, mikor, és mennyit Szilvia könyveivel?

Tehát ha valaki hozzám hasonlóan szorongna, vagy csak nagyon is előrelátó szeretne lenni: iskolaelőkészítő feladatok óvodásoknak-diszlexia prevenció-iskolakezdés megkönnyítése-munkamemória fejlesztése mind-mind Szilviánál! Hajrá!