Nem csak zenélni szoktunk a próbateremben

Olyan szerencsésnek mondhatom magam, hogy a szeretett zenekarommal már eljutottunk egy olyan szintre, hogy annyi koncertet adunk és járjuk az országot, hogy ideje volt beruháznunk egy saját turnébuszra. Őt Dezsőnek hívjuk, és ha Dezső nem is lemodernebb legszuperáltabb turnébusz a világon, nekünk hű társunk az utakon és mindig biztonságban elvisz minket ahova csak kell. Dezsőt mindenki nagy gonddal ápolja és mivel ideje volt már új surranókat beszerezni neki, az egyik próba után elkezdtünk keresgélni a neten gumiabroncsok után. Így találtunk rá a gumidiszkont.hu oldalra, szinte pár kattintás után.

Ez egy nagyon komoly kis webshop, azt már első ránézésre tudtuk, már csak abból is, hogy közel 20 éve vannak a pályán, szóval tapasztalatból egyáltalán nincs hiány, illetve a kínálatukban 30 000 gumiabroncs van, tehát van miből válogatni. Hirtelen kicsit meg is ijedtünk, mert inkább értünk a zenéléshez mint az autókhoz, de nagy mákunk volt, mert a gumikereső eléggé részletes volt ahhoz, hogy könnyen eligazodjunk a termékek között.

Úgy döntöttünk, hogy nem szeretnénk külön nyári és téli gumit Dezsőnek, olyan “cipő” kellett neki, ami télen-nyáron bírja a strapát, hogy semmiképpen se érje meglepetés, ha esetleg egy-egy hajnali úton fagy van. Így navigáltuk át magunkat a négyévszakos gumik oldalára, ahol még mindig több mint 600 lehetőség közül lehetett választani. Fogtuk azért a fejünket, hogy mire ezt mind végig böngésszük, egy egész lemezt is megírhatnánk, de szerencsére még itt tudtuk szűkíteni a feltételeket, így hamar megtaláltuk, amit kerestünk.

Bevallom, hogy amíg a többiek válogattak, addig én suttyomban átnéztem a blogjukra, és elkezdtem olvasgatni az ottani cikkeket.

Rögtön az első bejegyzés, amivel szembe találtam magam olyan nyitóképpel rendelkezett, ahol az abroncs eléggé el volt kopva. A cím alapján pedig arról tudhattunk meg több infót, hogy milyen miket lehet megtudni a mintázatok kopásából. Eléggé érdekesnek (meg amúgy kicsit rémisztőnek) tűnt, szóval rá is mentem gyorsan, nem árt, ha tud ilyesmiről az ember, főleg ha van országjáró Dezsője.

Amit megtudtam ebből a cikkből, hogy nagyon maximum 10 évig lehet használni egy gumiabroncsot, ha pedig van egy 100 forintosod, könnyedén tudod ellenőrizni az állapotát. Viszont engedjétek meg, hogy ezt a zanzásított verziót kicsit jobban kifejtsem, mert lehet valakinek érdekes, vagy hasznos infó lesz.

Szóval azt mondtam, hogy 10 év, de a nagy átlag alapján érdemesebb és sokkal biztonságosabb, ha 2-5 év után lecseréljük az autógumikat, mert a futófelület jócskán megtud kopni ez alatt az idő alatt. Ha nektek nem négyévszakos, hanem külön nyári és téli gumi van az autón, akkor az előbb említett 100 forintos trükk nektek szól. A lényege az, hogy egy téli gumi esetében 4 mm, addig egy nyári guminál 3 mm barázdamélységnél kell cserét eszközölni, amit úgy lehet ellenőrizni házilag, hogy egy 100 forintos bedugsz a gumi barázdájába és ha a pénzérme ezüst kerete még nem látszik, akkor bőven jó vagy. Ha megcsillan a kicsike, akkor érdemes új gumi után nézni, akár itt a gumidiszkont.hu webshopjában.

Ezzel a gumikopás dologgal nem igazán szabad játszadozni, mert akár életveszélyes helyzetbe is sodorhat minket. Éppen ezért nem árt néha megkukkolni az autód gumiját, mert ha bármi olyat tapasztalt, ami furcsa, például nem egyenletesen kopik, akkor lehet valami probléma adódott a futóművel vagy a guminyomással, ami értelemszerűen nem jó, szóval el kell battyogni vele a szerelőhöz illetve mindenképpen venned kell új gumikat is.

Amúgy ezen kívül még számtalan érdekes és hasznos cikket találtok a gumidiszkont.hu oldalán, nézzetek körül vegyetek új gumikat a ti saját Dezsőtöknek, és vezessetek óvatosan!