Zenésztől az étterem-tulajdonosig – avagy egy jól sikerült osztálytalálkozó

A minap volt a középiskolai osztálytalálkozóm – inkább nem is mondom, hogy hány éves –, amin szerencsére sokan ott tudtunk lenni. Izgalmas és jó este kerekedett ki az egészből, még azokkal is jól elbeszélgettem, akikkel anno nem annyira kerestük egymás társaságát. A nosztalgiázás és a gyors magánéleti beszámolók – meg a kutya-, baba-, és nyaralós fotók mellett – szó esett arról is, ki-ki milyen foglalkozásban találta meg a számításait.

Akadt, aki a tinikori sulibulis próbálkozások után is komolyan vette a dobolást, és egy zenekarban játszik immáron több éve, rendszeresen lépnek fel fővárosi alternatív klubokban. Izgatottan hallgattuk a történeteit és öröm volt látni, ahogyan a mai napig süt róla a zene szeretete. Ugyan sokan sikeresek lettek a saját területükön, de hasonló elragadottságot talán csak egy emberen láttam, amikor a szakmájáról beszélt. A régi angolos padtársam volt az, aki mára már egy jól menő étterem tulajdonosa. De nem csak az elszántságot és a kitartást kedveltem benne mindig, hanem az őszinteségét is. Elmondta, hogy amikor eldöntötte, hogy belevág a dolgokba, még fogalma sem volt, milyen feltételeknek kell megfelelnie, mekkora költséggel kell számolnia és hány év lesz, mire beérik a sok fáradozás gyümölcse. Azt mesélte, hogy eleinte csak a neten kezdett el böngészni, például blogokat, webshopokat nézegetett. Ekkor talált rá a rdealer.hu-ra is, ahonnan később több konyhai eszközt is beszerzett jó áron.

Nem akartam a pénztárcájában turkálni, de mindig is érdekelt, vajon körülbelül mennyibe kerülhet egy vendéglátóhely konyhájának berendezése. A buli másnapján oda is ültem a laptopom elé, hogy szétnézzek az oldalon.

Első blikkre a nagyobb konyhai berendezések árazása a több százezer forinttól a milliós nagyságrendig terjedt, míg kisebb konyhai kiegészítők már pár ezer-tízezer forintért is beszerezhetőek. Végighaladtam a fenti menüpontokon – válogathattunk csomagolástechnikai eszközök, előkészítő gépek, fagylaltgépek, húsipari gépek, hűtő-fagyasztó berendezések, ital készítésére alkalmas eszközök, kiegészítők, mosogatók, illetve sütő-főző és sütőipari gépek közül. Néhány kifejezés ezek közül nem sokat mondott számomra, így azokat néztem meg legelőször. A csomagolástechnikai eszközök között főként tálcazárógépekkel és vákuumcsomagoló gépekkel találkoztam. Számomra az előbbi, azaz a tálcazárógép volt az egyik legkülönlegesebb kinézetű berendezés, amit az oldalon láttam. A mellékelt képekből könnyű volt értelmeznem is, hogy mire való – mostantól más szemmel nézek a fóliázott termékekre! Már értem, mi történik velük! Továbbhaladtam az előkészítő gépek listájára, de ott hamar rájöttem, mit takar ez a menüpont: itt olyan eszközöket szerezhetünk be, amik a főzés előkészületei közben nyújtanak nagy segítséget – és ezek nagyrészt a mindennapjainkból is ismerősek. Kaphatunk aprítót, szeletelőt, tésztanyújtót, gyümölcscentrifugát, turmixgépet, reszelőket.

A sütőipari gépek is nagyon érdekesnek bizonyultak számomra, az egyik cukrász barátom már korábban mesélt ezekről. (Jómagam nem vagyok nagy sütimester, viszont főzni annál szívesebben szoktam.) Akinek velem ellentétben cukrászipari ambíciói vannak, az válogathat a cukrászati robotgépek, dagasztógépek, glazúrozó, illetve fondantozó gépek és az egyéb sütőipari gépek közül. Utóbbiak közt találkozhatunk gofrisütővel, fánktöltővel, péksütemény glazúrozóval és – ami számomra a legizgalmasabb volt – melegíthető márványasztallal. Egyébként a honlapon sok fotó van, szóval nem csak egy leírást kapunk az egyes termékek oldalain, hanem tudunk nézelődni is, vagy azonos kategóriájú termékeket összehasonlítani kinézet alapján (méreteket és árakat is találunk természetesen a leírásban, illetve hogy új vagy használt-e a termék).

A sütőket és a hűtéssel, fagyasztással kapcsolatos terméklistát is végignéztem – nem is gondoltam volna, mennyiféle opció áll rendelkezésére az embernek az ipari gépek között. A faszenes grillsütőket is megnéztem, régóta fáj egyre a fogam. Már látom magam előtt a kerti grillpartikat… Télen pedig egy jó kis sous vide technika! Ehhez is találtam eszközt. Nemhiába a sok cukrász- és főzőműsor… Meghozza az ember kedvét a finomságok készítéséhez és az étellel való alkotáshoz.

Az rdealer.hu oldalon egyébként részletes információval látnak el bennünket a fizetési módokról, a nyitvatartásról és a garanciáról is. A tapolcai üzletet nem csak személyesen, hanem e-mailben vagy telefonszámon (több meg van adva) is elérhetjük. További segítségünkre lehet a választásban például a blogjuk. A legtöbb bejegyzésben a márkáikat mutatják be, vagy a termékújdonságokra hívják fel a figyelmet. Akad vákuumcsomagolással, jégkásagéppel, pizzakemencével vagy a már említett grillsütővel kapcsolatos írás is. Az oldal könnyű kezelhetőségét még talán nem említettem, különböző szűrőket is beállíthatunk a termékekre. A keresés funkció mellett válogathatunk a menüpontokon belül kategóriák, márkák, valamint állapot szerint. Az árnál a minimum és a maximum értéket is megadhatjuk. A kezdőlapon alapvetően az akciós termékekkel találkozhatunk, ezt követik a népszerű termékeik, majd a legújabbak. Szóval ha valakit az árérzékenység vagy a többség választása győz meg, vagy éppen szeret mindig up-to-date lenni, ilyen feltételek alapján is tud válogatni az árucikkek között.

Legközelebb a dobok között fogok szétnézni, csak találjak egy jó hangszeres weboldalt!